Zo houd je de kinderen bezig tijdens de vakanties 0

Vakantie

Het kan wel eens pittig zijn voor ouders met kinderen tijdens de vakanties. Normaal gesproken zijn ze de hele dag op school en hoef je alleen plannen te maken voor de weekends. In de vakanties is het wat aanpoten en moet je ze elke dag zien bezig te houden. Op den duur is jouw creativiteit en inspiratie ook op zijn einde gekomen. Gelukkig hebben wij wat tips en tricks die ook jij toe kunt passen!

Ruim de kamers op

Als je er zelf ook de tijd voor hebt, laat ze dan eens hun kamers opruimen. Het draait hier natuurlijk vooral om het wegdoen van speelgoed. Zo leer je ze ook dat ze er andere mensen blij mee kunnen maken. Er zijn waarschijnlijk kindjes die lang niet zoveel speelgoed hebben. Daarom is het goed om ze zelf uit te laten zoeken wat ze willen houden en wat eventueel weg kan. Daarna kan de rest van de kamer weer geordend worden

De volgende stap is dan om bijvoorbeeld samen een goed doel te zoeken waar je het aan kunt doneren. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het in Facebookgroepen te plaatsen. Dat werkt ook heel goed voor het weggeven van spullen. 

Je kunt ook afspreken dat je het niet gaat doneren, maar gaat verkopen. Alle centjes die ze daarmee verdienen, kunnen ze dan in hun spaarpot stoppen. Wellicht dat ze met die spullen wel op een rommelmarkt kunnen gaan staan. Dan laat je ze er zelf hard voor werken. 

Samen lekker koken

Je kunt ze niks te vroeg leren. Neem ze eens mee in het hele kookproces. Als ouders is het soms wel eens moeilijk om weer iets lekkers te verzinnen om te eten. Laat ze daarom mee verzinnen wat jullie gaan eten. Maak bijvoorbeeld een lijstje met gerechten en dat wat het meest gekozen wordt, wordt die dag gemaakt.

Dan mogen ze mee boodschappen doen en ook bewust de producten kiezen. Zo’n uitje kan heel educatief zijn. Leer ze bijvoorbeeld dat het beter is om producten te kopen die alleen vandaag en morgen nog houdbaar zijn. Zo kun je ze ook bijbrengen dat je van sommige producten een goedkopere variant moet nemen. Let wel dat je natuurlijk sterk in je schoenen moet staan als je ze meeneemt. Grote kans dat er allerlei snoep en chips in de winkelwagen verdwijnt. Dat helpt natuurlijk niet mee met het besparen op jouw boodschappen.

De volgende stap is natuurlijk mee mogen koken. Ook al denk je dat ze er weinig van opsteken, ze leren er altijd meer van dan dat je denkt. Breng ze ook wat bij over de gerechten die jullie maken. Bovendien heb je ze zo al gauw een middag bezig gehouden. Tevens kun je dat proces zo de hele vakantie blijven herhalen. Top tip dus! 

Extra zakcentjes verdienen

Afhankelijk van de leeftijd, kunnen ze natuurlijk wel vaker een steentje bijdragen in het huishouden. Helpen met koken, is leuk en daar kunnen ze wat van leren. Het is ook goed om ze hier en daar wat klusjes in huis uit te laten voeren. Daar kunnen ze dan extra zakcentjes mee verdienen. 

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitruimen van de vaatwasser. Daar zet je dan bijvoorbeeld € 1 euro tegenover. Hetzelfde geldt voor het vegen van de stoep of het uitlaten van de hond. Zo zijn er vast en zeker nog meer klusjes die je kunt verzinnen voor in en rondom het huis. Sommige klusjes kunnen zelfs heel leerzaam zijn, zoals het uitzoeken van de was. Zo zijn ze bezig met het onderscheiden van kleuren. Bovendien kunnen ze meteen tellen of alle sokken in de was zitten. Scheelt jou weer een hoop werk!

Previous ArticleNext Article
Lifestyle ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *