Alles wat je wilt weten over de bourgondische cultuur in België! 0

Bourgondische Cultuur in België

We zijn allemaal goed bekend met de heerlijke Italiaanse keuken, met zo dun mogelijke pizza’s, smaakvolle pasta’s en om nog maar te zwijgen over de zoete postres op de Italiaanse menukaart. Het water loopt ons al in de mond! Ook de zeer ontwikkelde Franse keuken of de speelse Spaanse menukaart is ons niet onbekend. Maar wist je dat België ook een hele rijke keuken heeft met zeer smaakvolle gerechten en natuurlijk heerlijke bijpassende dranken. Zo staat de Belgische keuken bekend om haar rijke, vaak zeer vullende gerechten. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijk stoofpotje, witlof uit de oven met ham en kaas(saus), Vol-au-vent of een pannetje mosselen op zeer verschillende wijze bereid met een portie verse frieten erbij. Deze gerechten kunnen vervolgens weer goed gecombineerd worden met de heerlijkste lokale dranken. Van de beste Belgische bieren tot aan wijnen van eigen bodem en zelfs jenever! Heb jij al trek gekregen? Lees dan vlug verder en maak kennis met de veelzijdige Belgische keuken!

Smakelijk eten en echte lokale delicatessen, doe hier je inspiratie op.

Bij eten uit België denk je wellicht meteen aan lekkere verse frieten of Brusselse wafels, maar de Belgische keuken heeft je zoveel meer te bieden! De meeste klassieke Belgische gerechten zijn goed vullend en daarom perfect voor de herfst en de winter. Wat dacht je bijvoorbeeld van de typische Vlaamse stoemp? Dat is een stamppot van verschillende groenten gemixt met gestampte aardappelen. Vaak vormen uien en paprika de basis van deze stoemp, maar je kunt zelf volop experimenteren! Naast de stamppot is ook het stoofpotje geliefd in de Belgische keuken. Wil je een echte klassieker proeven? Dan moet je kiezen voor een stoverij die al enkele dagen van te voren gemaakt is. Dan zijn de smaken van het vlees, het bier, de mosterd en de boterham goed met elkaar gemengd. Eet het stoofpotje met vers stokbrood om te dippen of een paar frietjes en je zult typisch Belgisch smullen! Heb je meer zin in groente? Dan kun je gaan voor de witlof uit de oven. Hele kolven witlof worden met (vegetarische) ham omringt, kaas eromheen en vervolgens in de ovenschaal in de oven gezet. Zodra de kaas goed gesmolten is, kun je smullen! Wel even goed blazen..

Duik jij ook meteen de keuken in om een van deze overheerlijke gerechten te maken?

Daar hoort natuurlijk een lekker drankje bij!

Naast al die smakelijke gerechten hoort natuurlijk ook een goed drankje. België staat natuurlijk bekend om de talloze bieren die je daar kunt vinden. Omdat het aanbod aan speciaal bieren zo groot is, is er voor ieder gerecht wel een bijpassend biertje te vinden. Met name de vullende gerechten als stoemp, vol-au-vent en het stoofpotje zijn zeer goed te combineren met een lekker (donker) biertje. In de mosselen en in het stoofpotje wordt vaak zelfs bier gebruikt bij de bereiding ervan. Ben je toch meer van de wijn? Ook dan zit je in de Belgische keuken goed. Dit wist je misschien nog niet van België, maar ook daar worden lokale wijnen geproduceerd. Of je nu de voorkeur geeft aan rode wijn, subtiele witte wijnen of juist houdt van een bubbeltje? Het kan allemaal met de lokale wijnen van onze zuiderburen. België kent inmiddels meer dan 200 wijngaarden dus voor ieder wat wils! Ook voor sterke dranken kun je terecht in de Belgische keuken. Met name jenever is erg populair als sterke drank. Los of gemixt kan beiden. Wil je liever helemaal geen alcohol drinken? Dan is er natuurlijk altijd nog de optie van plat of bruisend water. Net wat jij lekker vindt!

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *