Deze vooroordelen hebben wij over de Belgen 0

Belgische Vlag

Er zijn natuurlijk ontzettend veel dingen waar wij aan denken bij het land België. Het betekent alleen niet dat die dingen die wij denken ook daadwerkelijk zo zijn. Daarom noemen we dat vooroordelen. Oordelen die wij vooraf hebben, zonder na te gaan of die ook echt waar zijn. Over het algemeen zijn vooroordelen nooit de waarheid, maar juist fabels die door de jaren heen zijn verzonnen. Benieuwd wat wij van onze zuiderburen vinden?

De Belgen zijn dom

Wie heeft het nog nooit eerder gehoord? Het vooroordeel dat de Belgen dom zouden zijn. Uiteraard is dit een vooroordeel, wat we kunnen ontkrachten. Er is namelijk nooit onderzoek gedaan over de intelligent van de Belgen en dat die zo verschillend zou zijn met de Nederlanders. Er is dus nooit gezegd dat Nederlanders per definitie slimmer zijn of dat de Belgen dus dommer zijn. Het vooroordeel komt meer voort uit het feit dat het onze buren zijn en over buren maak je graag grapjes. De Belgen maken op hun beurt ook weer grapjes over ons en dat is prima. Want hoewel wij Belgen dom noemen, weten wij ook dat Nederlanders als zuinig worden gezien. En zeg nu even eerlijk, wij weten zelf beter, want hoeveel van ons moeten niet juist meer besparen…? 

Weinig verschil met Nederland qua zaken doen

Hoewel Nederland en België naast elkaar liggen, verschillen wij natuurlijk in heel veel dingen. En zaken doen is er daar dus ook een van. Hoewel veel Nederlanders in België werken en veel Belgen in Nederland werken, heerst er toch een cultuurverschil. Sta er bijvoorbeeld niet van te kijken als een Belg de afspraak met jou vergeet. Is niks persoonlijks uiteraard, het kan zijn dat de persoon in kwestie, de afspraak niet heeft opgeschreven. Het gaat ook niet zo snel, zoals het in Nederland soms kan gaan. Dit gaat natuurlijk ook gepaard met afspraken die soms vergeten worden. 

Bovendien zie je in België ook veel meer familiebedrijven. Dit zien wij Nederlanders als een hele fijne manier van samenwerken, omdat de lijntjes veel korter zijn, dan in andere grotere bedrijven. 

Daarnaast zien we een groot verschil in de zoektocht naar bedrijven. Voor Nederlandse bedrijven is het bijvoorbeeld belangrijk om boven in de Google zoekresultaten te staan. Belgen vinden dat niet belangrijk en hechten daar als bedrijf dan ook weinig waarde aan. Belgen gaan eerder op zoek naar referenties. Dat is iets typisch Belgisch

Belgen zijn meer gesloten

Dit kunnen we deels bevestigen en deels ontkrachten. In principe zijn Belgen inderdaad meer gesloten als we het gaan vergelijken met de Nederlanders. Voor Belgen is familie bijvoorbeeld wat belangrijker. Een vriendschap wordt ook niet zo snel gesloten. Het zijn vaak oudere vrienden waar ze mee optrekken. Nieuwe mensen ontmoeten gaat vaak via via. Toch zien we dat de jongeren steeds losser komen in België. Zij durven en willen zich steeds meer mengen, waardoor er eerder nieuwe vriendschappen ontstaan. 

In België woon je goedkoper

Als je bijvoorbeeld naar de huizenprijzen kijkt van Nederland en België, dan woon je in ons buurland uiteraard voordeliger. Maar, of je aan het eind van de maand meer geld overhoudt is niet met zekerheid te zeggen. Voor rijkere mensen is het in België belastingtechnisch veel interessanter, want de vermogensbelasting is hier enorm laag. Alleen de andere belastingen zijn misschien wel hoger dan in Nederland. De inkomensbelasting en de sociale lasten zijn in ieder geval hoger dan in Nederland, ze zijn zelfs de hoogste in heel Europa. Als je dat zo op een rijtje zet is het in België niet per se voordeliger wonen. Wellicht zijn er niet veel verschillen met de maandelijkse uitgaven in ons kikkerlandje. 

We hebben in dit artikel de vooroordelen ontkracht, maar er zijn natuurlijk ook feitjes over de Belgen. Die lees je hier. 

Previous ArticleNext Article
Algemene informatie ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *