Als Nederlanders een weekendje weg willen, dan wijken ze graag uit naar de Zuiderburen. Een weekendje Antwerpen of Brussel is zo geboekt. Nederlanders zijn er ook te vinden om lekker te winkelen en te eten. Ook voor kerstmarkten reizen we graag naar België. Alleen, waar komt de naam ‘België’ eigenlijk vandaan en hoe is het land ontstaan? Vandaag nemen we je mee in de geschiedenis van het land. Duik met ons mee de historie in.
Terug in de tijd
We kennen natuurlijk allemaal Julius Caesar uit de geschiedenisboeken op school. Hij heeft ook een rol in het toekennen van de naam ‘België’. We gaan daarvoor dus duizenden jaren terug de geschiedenis in. In de tijd waarin Julius veel landen veroverden hield hij een boekje bij, waarin hij verslag deed van zijn veroveringen. Een verslag ging over de veroveringen van Gallië.
In dat verslag worden twee namen genoemd. Ten eerste ‘Gallia Belgica’, wat verwijst naar een bepaalde landstreek. Ten tweede naar ‘Belgae’ waarmee de inwoners van die streek werden bedoeld. De latere naam België is van die twee namen afgeleid volgens de geschiedenis.
Caesar veroverde destijds Gallië. Dat gebied kennen wij nu als Frankrijk, België, Luxemburg, het westen van Zwitserland en delen van Nederland en Duitsland. Dat is dus een flink gebied, wat later is verdeeld in verschillende landen.
De provincie Gallia Belgica
Gallia Belgica was een Romeinse provincie. Deze lag in het Noorden van Gallië. De provincie was begrensd door de Noordzee, Nederrijn, Ardennen, Seine en Marne. Het Rijnland en het Helvetiërs gebied werden hier later nog aan toegevoegd. Op een nog later moment, ergens aan het einde van de vijfde eeuw werd de provincie betrokken bij een ander rijk. Koning Clovis stichtte het Merovingische rijk en hier werd Gallia Belgica ook een onderdeel van.
Onderdeel van Nederland
België heeft in het verre verleden bij verschillende landen gehoord. In 1815 was het congres in Wenen waar de Belgische en Nederlandse provincies bij elkaar werden gevoegd. België was zo onderdeel van Nederland. Het land had dus ook koning Willem I aan het roer staan.
Economisch gezien was het voordelig voor de Belgische burgers. Toch kwam er protest. 13 jaar later sloegen de burgers de handen ineen om een eisenprogramma op te stellen. 2 jaar later in 1830 brak de revolutie uit in Brussel. De opstandelingen uit Brussel kregen steun van anderen buiten de stad. België scheidde zich van de Noordelijke provincies. Een paar maanden later werd erkend dat België van Nederland was gescheiden.
Het onafhankelijke België
In 1831, een jaar nadat België gescheiden was van Nederland kregen ze hun eigen koning. Leopold van Saksen- Coburg werd de eerste koning van België. In 1865 werd hij opgevolgd door zijn eigen zoon, Leopold II.
Doordat het land onder hun bewind stond groeide het uit tot een industriële grootheid. Ze waren goed voor het exporteren van grondstoffen. Daarmee zorgen ze ook voor economische onafhankelijkheid. Die wilde ze natuurlijk heel graag behouden. Daarom deden beide koningen ook aan de promotie van expedities. Aan het eind van de negentiende eeuw hadden ze ook daadwerkelijk succes door het promoten.
Later maakte het land, net zoals vele andere landen nog heel veel mee. Denk aan de Eerste Wereldoorlog, waarbij het Belgische leger het duidelijk verloor van Duitsland. Ook in de Tweede Wereldoorlog gaf Duitsland zich niet gewonnen. Het was België die zich over gaf toen Duitsland het land weer opnieuw binnenviel.
Uiteindelijk jaren later werd België omgevormd tot een federale staat. Daar gingen we vier staatshervormingen van het land aan vooraf. Het land heeft veel bijgedragen aan de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie, de Benelux en de Europese Unie.
Misschien leuk om te weten
De voormalige “Johan Willem Friso Kapel” uit Assen, (tegenwoordig, Koninklijke Militaire Kapel Johan Willen Friso) is het oudste militaire orkest van Nederland, en is opgericht op 1 januari 1819 in Brussel. Brussel behoorde toen nog tot het Nederlandse gedeelte. Na verschillende verhuizingen, eerst naar Groningen in 1830 en vervolgens naar Leeuwaarden ronf 1875, werd het Infanterieregiment met de staf en het muziekkorps feestelijk in Assen ingehaald op 1 november 1895, waar het nu nog steeds gelegerd is in de Johan Willem Friso Kazerne.