Belgische podcast, die het luisteren waard zijn 0

Belgische podcasts

Podcasts, ze zijn eigenlijk niet meer weg te denken van het internet, want ze zijn echt super populair tegenwoordig. Een podcast is eigenlijk een audiofragment die online te beluisteren is. Waar de podcast over gaat ligt natuurlijk aan de maker. Sommige kanalen nodigen gasten uit voor hun podcast, anderen praten het hele audiofragment zelf vol. Er zijn dus best wel verschillen, hoe je zoiets aanpakt. Daarnaast zijn er natuurlijk talloze onderwerpen om een podcast over op te nemen, welk onderwerp en welke maker jou trekt, is natuurlijk puur een kwestie van smaak. Hieronder hebben we een aantal Belgische podcasts opgesomd, die wel eens leuk kunnen zijn om te beluisteren.

Podvis 

De allereerste podcast is die VRT NWS. De podcast heeft de naam podvis gekregen en belicht elke week een thema dat op dat moment in het nieuws is. Denk bijvoorbeeld aan de verkiezingen of de Belgische staatsstructuur. Podvis speelt dus echt in op de actualiteit. Het nieuwsbericht van de week wordt belicht vanuit een andere hoek, waardoor je aan het denken wordt gezet. Je hoort ook zaken die ergens nog niet aan het licht zijn gekomen, waardoor je niet achter blijft met vragen. 

Sterke verhalen

Een podcast waar je om kan lachen. Deze staat niet voor niks in de ‘komedie’ 

categorie natuurlijk. Wij Nederlanders komen in ieder geval regelmatig voorbij. Zo zijn er onder andere verhalen over ons Oranje en Rotterdam. In ‘Sterke verhalen’ vertellen twee vrienden elkaar iedere week drie feiten. Twee daarvan zijn er waar en de andere is dus een ‘sterk verhaal’. Weet jij dat sterke verhaal eruit te halen? Als het over ons kikkerlandje gaat, is dat appeltje-eitje toch? 

Het creatieve lab van Radio 1 

Daar waar wij als mens dingen ‘gewoon’ waarnemen, gaan Jan Holderbeke en Gunter Joossen een stapje verder. Zij duiken in het hoofd van creatievelingen om te ontdekken hoe een idee tot stand is gekomen. Zo hoor je onder andere hoe de cartoons van Eva Mouton ontworpen worden en kom je te weten hoe Frank Vanderlinden aan zijn muziekteksten komt.

Nieuwe feiten

Als je houdt van weetjes en feiten, is deze podcast echt wat voor jou. Na het luisteren van de afleveringen heb je zeker wat nieuwe gespreksstof aan tafel. Lieven Vandenhaute gaat in ‘Nieuwe Feiten’ op zoek naar verhalen die verbazen, verwonderen of verbijsteren. Wist je bijvoorbeeld dat stotteraars snel kunnen praten als ze in hun eentje zijn? Dit weetje en nog veel meer andere feiten hoor je in de podcast van Lieven. Om in de feitjes te blijven hangen… Wist jij dit al van het populairste Belgische drankje? 

Eva ontmoet 

Dit is zo’n podcast waar gasten in uitgenodigd worden. Dat kan soms een hele andere dynamiek geven aan zo’n audiofragment. In ‘Eva ontmoet’ spreekt presentatrice Eva de Roo met mensen die een mening, inzicht of aanstekelijke motivatie hebben. Ze ontmoet ze in haar favoriete café, waar de mooiste verhalen tot stand komen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die in een jeugdkliniek hebben gezeten, mensen die polyamoreus zijn of juist iemand die duiker van beroep is en zich zorgen maakt over de overbevissing. In de podcast van Eva komen altijd interessante aan het licht, omdat het verhalen zijn van de levens van anderen. Met andere woorden, deze verhalen zijn echt gebeurd en kunnen misschien jou wel overkomen…. 

De Rechtbank: Na de feiten

Al jarenlang is het programma ‘De Rechtbank’ op tv, waar je kunt zien wat er in een rechtszaal allemaal gebeurd. Alleen weet niemand wat er zich afspeeld als de deuren dichtgaan. In deze podcast, start het verhaal, waar het normaal gesproken zou eindigen. Want het leven gaat wel verder na een veroordeling en na een straf, maar hoe ga je daar mee om? Hoe is het voor een slachtoffer, een dader of andere naasten die betrokken zijn? Bij ‘De Rechtbank: Na de feiten’ hoor je een gesprek tussen een rechter en een veroordeelde, waarin jouw nieuwsgierigheid wellicht beantwoord wordt. 
Ben je meer op zoek naar podcasts, bekijk dan eens deze lijst. Als je meer geïnteresseerd bent in podcasts gericht op vrouwen,  dan kun je altijd deze eens beluisteren.

Previous ArticleNext Article
Lifestyle ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *