De verborgen parels van België 0

verborgen parels van België

Als je aan België denkt, dwalen je gedachten vast af naar de populaire highlights zoals het kleine Manneke Pis beeldje, de pralinewinkels van Godiva en Leonidas, het reusachtige Atomium of de winkelstraten in Antwerpen. Maar België heeft meer te bieden dan lekkere chocolade, Vlaamse frieten en stripverhalen zoals Kuifje en Suske & Wiske. In België bevinden zich talloze verborgen plekjes die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken en wij vertellen waarom. 

hallerbos

Het Hallerbos 

België heeft schitterende natuurgebieden en mystieke bossen. Slechts een paar kilometer ten zuidwesten van Brussel vind je een bijzonder gebied: het blauwe sprookjesbos van België, het Hallerbos. Het voorjaar is de perfecte tijd om hier een wandeling te maken, vooral in eind april en begin mei. In deze weken staan de wilde blauwe hyacinten in bloei en zweeft het beukenbos op een magisch blauw tapijt. Het bos is 552 hectare groot, zeer aangenaam om even te vertoeven en een uitstekende plek om even tot rust te komen. Bossen met zo veel hyacinten zijn uniek, het Hallerbos is dus echt een Belgische parel.  

Rocher de falize 

Op de top van de rotsen van Falize in Malmedy heb je een prachtig uitkijkpunt. Het uitkijkpunt over de vallei van Warche (een zijrivier van de Amblève) en de prachtige regio’s van de Ardennen zijn adembenemend. De rots is meer dan 70 meter hoog, circa 50 meter breed en bestaat uit kwartsiet. Houd je van wandelen? Dan is het volgen van de 9.2 km lange looproute (aangegeven met de blauwe bordjes) zeker een aanrader. Het is een avontuurlijke manier om de top van de rots te bereiken. 

Jardin du Petit Sablon

In het centrum van Brussel, tegenover de Zwavelkerk, ligt het klein Zwavelplein, één van de verstopte architectonische juweeltjes van België. De tuin is in neorenaissancestijl ontworpen en versierd met 48 bronzen standbeelden. De kleurrijke bloembedden leiden je naar een verhoogde fontein met beelden van de graaf van Egmont en Horne. Beide belangrijke personen in het verzet tegen de Spaanse tirannie. 

Kasteel Ooidonk 

België is het land met de meeste kastelen per vierkante kilometer in de hele wereld. Je kunt er maar liefst 3000 verschillende burchten met indrukwekkende omliggende tuinen bezichtigen. Het renaissance-kasteel van Ooidonk hoort ook echt thuis in het lijstje van de mooiste kastelen van België. In Ooidonk heeft ooit de graaf van Hornes gewoond en het wordt op dit moment nog steeds bewoond door de eigenaar. Het kasteel ligt in Deinze, ten zuiden van Gent, langs de rivier de Leie. De waterburcht heeft een harmonieus en vredig karakter en wordt door een sierlijk park omringd. 

Doorkijkkerkje van Borgloon

Een echte aanrader tijdens een zachte zonsondergang is de doorkijkkerk in Borgloon. De zon schijnt dan door de verschillende platen wat het landschap een betoverend beeld geeft. De bijzondere kerk van 10 meter hoog is ontworpen door de Belgische Gijs van Vaerenbergh en vormt een absolute blikvanger. De constructie heeft de vorm van een Loons kerkje, het bestaat uit 100 gestapelde staalplaten en weegt maar liefst 30 ton. 

Wallonië Dinant

Citadel van Dinant 

Langs de oevers van de Maas ligt in Wallonië het stadje Dinant. De rots die vlakbij het centrum ligt, is zeker niet te missen. Als je helemaal bovenaan bent, sta je 100 meter hoger dan het wateroppervlak van de Maas. Bovenop de rots kun je de citadel bezoeken. Vroeger diende het als burcht en verdedigingsbasis, nu kun je er het wapenmuseum bezichtigen. Vanaf de rots heb je ook een indrukwekkend panoramisch uitzicht over de stad en de Maas. 

 

Zo zie je maar weer dat je niet ver hoeft te reizen voor prachtige plekjes met fantastische uitzichten, intieme tuinen met kleurrijke bloemen en historische kastelen. Het zijn stuk voor stuk echte pareltjes die zeker het bezoeken waard zijn. Zijn er nog plekjes die we gemist hebben, maar zeker thuishoren in dit artikel? 

Previous ArticleNext Article
Cultuur ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *