De 10 lekkerste gerechten van Belgische bodem lees je hier! 0

eten

Dat België bekend staat om haar heerlijke speciaalbieren weten we inmiddels allemaal wel, maar wist je ook dat er een heleboel smakelijke gerechten uit de Belgische keuken komen? Hierbij kun je natuurlijk denken aan de welbekende Brusselse wafels, de lekkere goudgele frieten met mayonaise, maar ook het heerlijke geurige mosselpannetje met brood of friet. Heb jij ook al trek gekregen van deze introductie in de Belgische bourgondische cultuur? Wij delen hier de tien lekkerste gerechten van Belgische bodem met je, inclusief korte recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Doorlezen is op eigen risico, want we garanderen je dat je aan het einde van dit artikel heel veel trek zult hebben!

Nummer 1 en 2: de klassiekers

Bij Belgisch eten denk je vaak meteen aan de Brusselse wafels of de Vlaamse frieten. En eerlijk is eerlijk, deze snacks zijn ook heerlijk! Daarom mochten ze niet ontbreken in dit lijstje. Maar de ontwikkelde Belgische keuken is nog zo veel meer dan enkel deze zeer populaire hapjes. Wil je ondertussen toch alvast genieten van die smakelijke goudgele rakkers? Zo maak je zelf de lekkerste Belgische frietjes!

Nummer 3: Stoofvlees met frieten

Heb je de frietjes gebakken? Dan kun je daar een heerlijke stoof bij serveren. Dit is een van de favoriete gerechten van de Belgen zelf. De stoof wordt vaak gemaakt van rundvlees of sukade, maar kan in principe gemaakt worden van elke vleessoort als het maar goed lang gegaard is en zacht geworden. Overgiet het vlees met je favoriete bier, laat het even pruttelen en serveer met een stuk brood of de eerdergenoemde frieten!

Nummer 4: het koninginnenhapje

Ook wel vol-au-vent genoemd. Welke naam je dit Belgische gerecht ook geeft, lekker is het zeker! Dit hapje wordt vaak geserveerd als ragout in bladerdeegvormpjes. Kan zowel als lunchgerecht als diner geserveerd worden. 

Nummer 5: Witlof uit de oven 

Zin in wat groenten? Dan is dit gerecht voor jou! Witloven omrold met een plak ham en een plak kaas in een ovenschaal, even 20 minuutjes bakken op 180 graden en smullen maar. Dit gerecht uit de oven wordt traditioneel geserveerd met wat aardappelpuree. Heerlijk!

Nummer 6: Biefstuk met bearnaise saus

De bourgondische Belgische keuken kenmerkt zich met name door veel vleesgerechten. Zo ook de Steak Bearnaise. Een smakelijk stuk biefstuk geserveerd met een saus gemaakt van ei, boter, dragon, kervel en wat zout en peper. Uiteraard is deze biefstuk goed te serveren met de heerlijke Vlaamse frietjes.

Nummer 7: het mosselpannetje

Als je wel eens in Belgie op vakantie bent geweest in het mosselseizoen dan kun je er bijna niet omheen. Overal op tafel zie je dan de kenmerkende zwarte pannetjes met mosselen erin staan. Naturel geserveerd met groenten en wat kruiden, of juist als soep of met pasta. Dit gerecht is tot in het oneindige te combineren!

Nummer 8: gehaktballen met brood

Het zal je niet verrassen, maar ook dit gerecht is met vlees gemaakt. We hebben het namelijk over klassieke Belgische gehaktballen naar grootmoeders recept. Smakelijke gehaktballen die het liefst al een dag eerder gemaakt zijn, geserveerd met een lekker dikke snee brood. Ben je vegetarisch? Geen probleem, dan maak je ballen gewoon met vegetarisch gehakt. Niemand zal het verschil proeven!

Nummer 9: Asperges

Asperges geserveerd met botersaus en afgewerkt met gekookte eieren en wat verse kruiden. Zeker wanneer de asperges in het seizoen zijn, vanaf eind april tot en met eind juni, kun je dit gerecht veel vinden in de Belgische keuken.

Nummer 10: garnalenkroketten

Dit laatste gerecht is voor de visliefhebbers. Met name aan de Belgische kust kun je heerlijke garnalenkroketten proeven gemaakt van Noordzee garnalen. Vooral in Oostduinkerke kun je deze smakelijke kroketjes vinden!

Ben jij ook zo gecharmeerd geraakt van de Belgische keuken?

Previous ArticleNext Article
Food ·

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *