De Belgische keuken staat traditioneel gezien grotendeels in het teken van smakelijke stukken vlees en lokaal gewonnen zeevruchten zoals mosselen, garnalen en kreeften. Maar voor de vegetariërs onder ons is dat natuurlijk geen optie. Gelukkig gaat ook België met de tijd mee en zijn er heel veel smakelijke vegetarische alternatieven beschikbaar op de bekendste gerechten en snacks uit de Belgische keuken. We garanderen je dat de gerechten heerlijk smaken en tegelijkertijd doe je het milieu ook nog een plezier. Wat wil je nog meer?
Het koninginnenhapje
Van oudsher wordt deze ragout vaak met stukken kip gemaakt, maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet. Het koninginnenhapje of de vol-au-vent kan ook heerlijk gemaakt worden met bospaddenstoelen. Kies voor een mix van verschillende paddenstoelen en experimenteer met de kruiden die je erbij gebruikt. Mis je echt die kippenvlees smaak? Kies dan voor een kippenbouillon blokje of voor kipkruiden om je ragout af te maken. Wedden dat jij het vlees dan helemaal niet meer zult missen? Serveer met knapperige bladerdeegbakjes en je hebt een heerlijke smakelijke, vegetarische (!) lunch gemaakt.
Witlof uit de oven
Dit gerecht kennen we allemaal natuurlijk wel. Heerlijke witloven gerold in een plakje kaas en een plakje ham uit de oven. Maar wist je dat je de ham ook zeer makkelijk kunt weglaten? Het recept blijft hetzelfde, maar de witlof rol je nu enkel in een plak kaas eventueel afgetopt met wat smakelijke kruiden en schuif je vervolgens in de oven. Mis je toch echt de ham smaak en structuur? Kies dan voor een plakje vegetarische ham. Haal deze ham bij de vegetarische slager en serveer aan je gasten, zij zullen niet eens doorhebben dat je geen gebruik hebt gemaakt van ‘echte’ ham.
Boulets Liegeois végétarien
Dankzij de jarenlange ontwikkeling van vegetarische vleesvervangers, is vegetarisch gehakt nu bijna niet meer van runder- of varkensgehakt te onderscheiden. Ideaal, want dan kun je zonder je smaak aan te hoeven passen toch gemakkelijk vegetarisch eten. Dit is ook perfect voor gezinnen waarin kinderen gewend zijn om vlees te eten. Geef ze eens een vegetarische gehaktbal en vraag wat ze ervan vinden. Grote kans dat ze het niet van andere gehaktballen kunnen onderscheiden. Zo is het ook met de geliefde Luikse balletjes. Gebruik je reguliere recept om deze gehaktballen te maken en vervang enkel het gehakt voor vega gehakt, verder hoef je niets aan te passen. Zo kun je die heerlijke bourgondische levensstijl voortzetten, zonder concessies te doen voor de natuur.
Stoverij, stamppot of stoemp
Een stamppot kun je heel goed met verschillende soorten groente maken, gecombineerd met aardappelen en jus. Daarmee eet je al volledig vegetarisch. Let er wel even op dat de jus niet van dierlijke oorsprong is. Anders denk je zo goed bezig te zijn terwijl in de jus toch nog allerlei dierlijke producten verwerkt zitten. De stoverij kun je met vleesvervangers maken en compenseren met heerlijke (vlees-)kruiden. Experimenteer er op los en kijk of jij tot een lekker vegetarisch recept kunt komen!
Mis je toch de extra bite die vlees of vis vaak met zich meebrengt? Weet dan dat bonen en peulvruchten goede vegetarische vervangers zijn. Combineer met bonen en peulvruchten totdat je tot een voor jou perfecte structuur en smaak komt. En onthoud, de geliefde Belgische bijgerechten als friet en een lekker stuk (stok)brood zijn al vegetarisch. Dus die kunnen naar hartenlust bij ieder gerecht geserveerd worden.
Wist je bovendien dat vegetarisch eten, of in ieder geval minder vlees eten, ook veel gezondheidsvoordelen met zich meebrengt? Kortom, hoog tijd om een van de bovenstaande gerechten snel eens uit te proberen!