Onze zuiderburen zijn slechts op enkele kilometers afstand en we kunnen er gemakkelijk met de auto heenrijden voor een dagje, maar wat weet jij eigenlijk over België? In dit artikel behandelen we vijf weetjes over België om je algemene kennis wat op te krikken. Dat is handig voor een volgende vakantie over de grens, om indruk te maken op verjaardagsfeestjes of gewoon om je algemene kennis te vergroten. Dat kan je dan mooi weer toepassen bij een pubquiz bijvoorbeeld! Je weet maar nooit wanneer het van pas komt…
1. Wist je dat: België niet twee maar drie officiële taalgemeenschappen kent?
Veel mensen kennen de twee grootste taalgemeenschappen in België wel. Namelijk de Nederlandse taalgemeenschap die zich vooral in Vlaanderen bevindt en de Franse taalgemeenschap uit hoofdzakelijke Wallonië. Maar het land kent ook nog een kleine Duitse taalgemeenschap. Dat is niet zo vreemd, want zowel Nederland, Frankrijk als Duitsland grenzen aan België. Het vierde buurland van België is Luxemburg. Hier wordt voornamelijk Luxemburgs, Frans en Duits gesproken.
2. Wist je dat: België kleiner en minder druk bevolkt is dan Nederland?
België heeft een landoppervlakte van 30.528 km2 groot en een bevolking van ruim 11,7 miljoen inwoners. Hiervan woont het grootste gedeelte, meer dan de helft, in het Vlaams Gewest. Gemiddeld is de bevolkingsdichtheid, dus hoeveel mensen er per oppervlakte land wonen, in België 376 inwoners per vierkante kilometer. In Nederland is de bevolkingsdichtheid 420 inwoners per km2. Net als Nederland, kent België hierin een heleboel regionale verschillen. De regio Brussels Hoofdstedelijk Gewest is bijvoorbeeld veel dichtbevolkter, met ruim 5000 mensen per vierkante kilometer, dan het Waalse Gewest.
3. Wist je dat: de Belgische hoofdstad voor heel Europa belangrijk is?
De hoofdstad van België is Brussel. Dit is niet alleen de belangrijkste stad van het land, maar is ook een zeer belangrijke stad voor de Europese Unie en de Navo. In Brussel bevindt zich namelijk het bestuurlijk centrum van de EU. Hier vind je onder meer de Europese Commissie, de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. Ben je hierin geïnteresseerd? Dan is het zeker de moeite waard om binnenkort eens een citytrip naar Brussel te maken.
4. Wist je dat: België eigenlijk een heel aangenaam klimaat kent?
Het land kent een gematigd zeeklimaat. Nu horen we je denken, wat is dat? Een gematigd zeeklimaat? Dat houdt in dat het klimaat sterk samen hangt met de nabijheid van de zee. Dat is niet zo vreemd, aangezien België grotendeels aan zee ligt. Wat je hier vooral van merkt is dat neerslag het hele jaar door plaats kan vinden en dat de temperatuurverschillen tussen de zomer en winter doorgaans niet zo groot zijn. Dat hebben we te danken aan het zeewater wat goed een temperatuur kan vasthouden. Deze invloed zorgt voor relatief koele zomers en warme winters. Een gematigd klimaat dus. Dat betekent ook dat je het hele jaar door prima op vakantie kunt naar België. Zowel in de winter als in hartje zomer. Kortom, wanneer staat jouw volgende trip naar België op de planning?
5. Wist je dat: de Belgische keuken wereldberoemd is?
Voor zo’n klein land is dat natuurlijk best een prestatie, maar het is België gelukt. Er zijn maar weinig mensen op deze wereld die nog nooit van een Belgisch speciaalbier gehoord hebben. Of wat dacht je van de fameuze Brusselse en Luikse wafels of de ambachtelijke chocolade? Naast de bieren, de wafels en de chocolade mogen natuurlijk ook de echte Belgische mosselen niet ontbreken. Als toerist in dit lang kunnen je smaakpapillen hun lol niet op! Kom je het zelf ervaren?