Zijn Belgen bescheiden?
Waarschijnlijk wel. In Nederland komen wonen, is voor ons zoiets als trouwen met het buurmeisje. Integratieproblemen zijn voor een Belg in Nederland zoiets als een snotvalling waar je niet mee naar de dokter gaat.

Zijn Nederlanders zuinig? 
Wl met informatie. Belgen zijn geen gasten die een rondleiding behoeven. Het zijn gewoon gezellige buren die altijd mogen binnenwandelen, mogen blijven zolang ze willen en vooral moeten doen alsof ze thuis zijn.

Waarom een website voor Belgen in Nederland? 
Als Nederland een nieuwe microgolfoven was, hadden we er een gebruiksaanwijzing bij gekregen. 
Als Nederland een exotisch eiland was, hadden we ons weken op voorhand laten inenten en laten informeren over de bezienswaardigheden.

Maar omdat verhuizen van Blankenberge naar Hasselt verder is dan van Boechout naar Breda, omdat we dezelfde moedertaal spreken, omdat we betalen met gelijke munt en omdat we behoren tot dezelfde Benelux en EU, doen we er niet moeilijk over.

We leren gaandeweg dat ‘sinas’ niet hetzelfde is als ‘sjuderanjs’. We verbazen ons over de huurprijzen en over de verkoopster die ons ‘succes’ wenst met een nieuwe broek. We schrikken van de wachtlijsten en schikken ons in het poldermodel. En we proberen – Vreemdelingenpolitie en het moeizaam inruilen van ons Belgisch rijbewijs ten spijt – niet de neiging te krijgen om te vechten tegen … euh… windmolens.

Is Belgen.nl dé thuispagina voor Belgen in Nederland? 
Iets weerhoudt ons zelf volmondig ‘yep’ te zeggen. Maar we hopen van wel. 
Belgen.nl in elk geval de eerste website waar ervaringsdeskundigen zoals jij hun tips, anekdotes, twijfels en vragen kunnen uitwisselen.

113.066 van ons wonen hier permanent. 
Elke maand komen er 150 Belgen bij (Bron: CBS).

Naar onze – bescheiden – mening werd het tijd om bij te babbelen.