In Nederland wordt Sinterklaas niet op 6, maar op 5 december gevierd, op de vooravond van zijn verjaardag. Sinterklaasavond is niet alleen een kinderfeest, maar een knusse avond voor het hele gezin waar al een maand van tevoren naartoe geleefd wordt. Natuurlijk doen de speelgoedwinkels gouden zaken in die tijd, maar Sinterklaas vraagt ook veel van je eigen creativiteit…

Ongeveer half november (dit jaar op zaterdag 13 november) arriveert de goedheiligman met de boot in een Nederlandse stad, daarbij onthaald door duizenden ouders en kinderen en een boel televisiecamera’s.

Rond die tijd worden de namen van de gezinsleden op briefjes geschreven. Iedereen trekt een briefje met de naam van een ander gezinslid. Voor deze persoon ben je verondersteld een paar kleine cadeautjes te kopen, minstens 1 gedicht te schrijven (in naam van Sinterklaas) waarin je die persoon op de korrel neemt en een ‘surprise’ te maken. Een surprise is een zelf in elkaar geknutseld, toepasselijk en grappig cadeau speciaal voor die persoon.

Op 5 december worden de pakjes 1 voor 1 uit de grote zak gehaald en worden de gedichten voorgelezen. 
Daarbij vloeit de warme chocolademelk rijkelijk. Typische hapjes zijn peper- en kruidnoten (niet met elkaar te verwarren!), borstplaat, taai-taai en speculaas. En natuurlijk krijgt iedereen een chocoladeletter.

Net als in België zetten kinderen hun schoentje bij de schoorsteen/centrale verwarming. De cadeaus die ze krijgen, zijn niet uitgestald maar ingepakt. Ook de Sinterklaasliedjes zijn dezelfde (‘Sinterklaas Kapoentje’, ‘Zie ginds komt de stoomboot’, ‘Zie de maan schijnt’, ‘O kom er eens kijken’ en ‘Sinterklaasje kom maar binnen’), alleen schallen ze in elk Nederlands winkelcentrum al weken van tevoren uit de luidsprekers. Elk zichzelf respecterend bedrijf met goede personeelsvereniging organiseert een eigen Sinterklaasfeest.

Kortom: tegen de tijd dat de Goede Man jarig is, hebben de kleintjes en jij zeker al lang een Sinterklaasindigestie.