Zeg niet ‘Nieuwjaar’, maar zeg: ‘Oud en Nieuw’.

En wie Oud en Nieuw zegt, zegt ook: vuurwerk, oliebollen, appelbeignets, komische jaaroverzichten, de nieuwjaarsduik en de oudejaarsloterij.

De avond van de 31e verzamelen familie en vrienden rond de tafel voor een gezelschapsspel of bij de televisie voor de eindejaarsconférence van Youp van ‘t Hek, Freek de Jonge of Lebbis&Jansen.; (Wie die avond buiten de deur is, doet er goed aan hiervoor de video aan te zetten. Politiek cabaret van dit niveau kennen we in Vlaanderen niet, sorry Geert Hoste!).

De hele avond worden oliebollen (met en zonder krenten) en appelbeignets met veel poedersuiker geserveerd. Zelf gebakken of zelf een half uur voor in de rij gestaan bij een oliebollenkraam eerder die dag….

Klokslag middernacht wordt er getoast met champagne en gaat iedereen de straat op om wensen uit te wisselen met de buren. En om vuurwerk af te steken, natuurlijk. Tip: vier je eerste nieuwjaar in Nederland bij vrienden die in een grote stad ergens op de tiende verdieping wonen. Het ideale Kodak-moment (maar vergeet je oordopjes niet als je ook nog wil slapen in de eerste uren van het nieuwe jaar).

Voor het vuurwerk hebben de Nederlanders veel geld en vele uren in de kassarijen over. Het is pas een paar dagen voor nieuwjaar te koop en mag slechts worden afgestoken tussen 31 december 10.00 uur en 1 januari 02.00 uur. Wie eerder vuurpijlen afsteekt, riskeert opgepakt te worden door de politie. In de praktijk hoor je in de laatste dagen van het jaar voortdurend luide knallen en helaas ook sirenes. Ondanks de welluidende ‘Je bent een rund als je met vuurwerk stunt’-campagne, zijn er jaarlijks vuurwerkslachtoffers.

Op Nieuwjaarsdag gaan de meeste Nederlanders op bezoek bij ouders en familie. De dappersten, waaronder een aantal politici en andere bekende Nederlanders, begeven zich om 12.00 uur naar het strand van Scheveningen voor de traditionele Nieuwjaarsduik in de Noordzee. In zwempak of ludiekere outfit. Om de zorgen van het oude jaar (en de kater) weg te spoelen en het nieuwe jaar fris (of met stevige verkoudheid) te beginnen. De minder sportief ingestelde deelnemers kunnen zich te goed doen aan verse erwtensoep. Persoonlijk volgen we het liever op de tv.

En dan is er nog de oudejaarsloterij, een speciale trekking van de Staatsloterij waarvoor de loten al maanden op voorhand worden (uit)verkocht.