Wie niet houdt van oranje, kan op Koninginnedag twee dingen doen: een late winterslaap houden of terug naar België emigreren.

Op Koninginnedag (30 april, 29 april als de 30e een zondag is) wordt NIET de verjaardag van Beatrix, maar van Juliana gevierd. Toen Beatrix in 1980 haar moeder opvolgde, besloot ze 30 april als feestdag aan te houden bij wijze van eerbetoon. Mooi meegenomen, want Beatrix is jarig op 31 januari. En Koninginnedag vieren bij strenge vorst is toch niet echt ‘gezellig’.

Wat gebeurt er op 30 april?
• Het feest begint op sommige plaatsen al de 29e ‘s avonds. Koninginnenacht = concerten, bier en de bereidheid om Koninginnedag zelf te missen. 
• Op 30 april gaat Hare Majesteit de Koningin het land in om op twee plaatsen mee te vieren. Dit jaar valt de eer te beurt aan Wijhe en Deventer, beide in de provincie Overijssel. 
• Elke stad en elk dorpsplein ziet oranje van het volk. Geen voetbalfinale, geen carnavalsfeest kan er tegen op: elke Nederlander loopt met een oranje pruik of opblaaskroon op zijn hoofd en met de driekleur op z’n wangen geschilderd.
• Als je je afvraagt waarom er al weken BEZET op elke drukbezochte stoeptegel staat: op 30 april is er vrijmarkt. Dat wil zeggen dat je ongegeneerd je hele zolderinhoud op de straattegels mag uitstallen en mag verkopen – of ruilen met de buurvrouw die ook net grote voorjaarsschoonmaak heeft gehouden. Van de grootste rotzooi tot de leukste vintage-dingetjes kan je op Koninginnedag voor geen geld op de kop tikken. De stad wordt gedurende een paar uur één grote vlooienmarkt. Sommigen pakken het wat ludieker aan: in Amsterdam kan je in ruil voor een euro een emmer water kopen die je vanaf een brug over nietsvermoedende, voorbijvarende toeristen kan kieperen. Leuk!