Net als in België is Kerstmis in Nederland een familiefeest dat voornamelijk thuis wordt gevierd. De 24e gaan velen naar de middernachtmis, de 25e wordt er ‘s avonds thuis gegeten en worden de pakjes uitgedeeld, de 26e is veelal een familie-wandeldag.

Zo’n zestig procent van de Nederlanders brengt de kerstdagen aan de eigen eettafel door. Veel restaurants zijn ook gewoon gesloten tijdens de kerstdagen. Er wordt minder een beroep gedaan op traiteurs dan in België (al kan onze redactie deze praktijkervaring niet met cijfers staven). De typische kerstgerechten verschillen niet van de Belgische, al zijn gourmet en fondue hier misschien populairder.

Tweede Kerstdag is in Nederland een officiële vrije dag (let op: die dag zijn dus ook vrijwel alle winkels gesloten!). De meeste Nederlanders gaan dan met het hele gezin op stap, naar een kerstconcert of een stevige boswandeling maken.

Aan de kerstversiering wordt veel aandacht besteed. Vrijwel meteen na Sinterklaas wordt de kerstboom opgetuigd en wordt de tuin/het balkon/de voorgevel veelkleurig verlicht. In de kerstboom worden kerstkransjes gehangen die er gedurende de feestweken van af worden gesnoept. In elke Nederlandse huiskamer hangt in de decemberweken ook een rood lint waaraan alle ontvangen kerstkaartjes gehangen worden. Onder de boom liggen kleine pakjes voor iedereen.

Naast de kerstkransjes is ook de kerststol een echte klassieker. Dit is een meestal ovaal brood, gevuld met amandelspijs en krenten dat als ontbijt of tussendoortje wordt gegeten.